A nyári melegben nincs is jobb egy frissítő, természetes szénsavval készült italnál, amely nemcsak hűsít, hanem jótékony hatású is. A fermentált italok, mint például a gyömbéres gyümölcsfröccs, természetesen szénsavasak, alacsony cukortartalmúak és probiotikumokat tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést.
Gyömbéres Gyümölcsfröccs Recept
Hozzávalók:
- 1 dl gyömbér starter
- 6 dl természetes gyümölcslé
- 3-5 szem frissen őrölt kardamom
Elkészítés:
- Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy üvegben, és zárjuk le.
- Tartsuk meleg helyen, naponta keverjük meg.
- Amikor megfelelően szénsavas, szűrjük le és tároljuk hűtőben.
Tipp: A jéghideg italok helyett fogyasszunk szobahőmérsékletű frissítőket, hogy elkerüljük a fokozott izzadást.
A Fermentált Italok Előnyei
Ezek az italok nemcsak finomak, hanem segítenek a test hidratálásában, méregtelenítenek, és támogatják az immunrendszert is. A fermentálás folyamata során probiotikumok alakulnak ki, amelyek jótékonyan hatnak az emésztésre és az általános egészségre.
Erre Figyelj Készítés Közben
ERRE FIGYELJ ODA
- Ha azt tapasztalod, hogy nem kezd el szénsav termelődni, tehát nem fermentálódik/erjed, akkor valószínűleg nem bio gyömbért használtál. A nem vegyszermentesen termesztett gyömbért kezelik, és így eltávolítják a felszínéről a vadélesztő-kultúrát.
- Ne használj klórozott vizet. Használj forrásvizet, szűrt vizet vagy jobb híján állott csapvizet. Ha kiengeded a csapvizet egy kancsóba, és hagyod néhány óráig állni, akkor elpárolod belőle a klór.
- Használj vegyszermentesen termesztett hozzávalókat. Ez egyrészt az egészséged szempontjából fontos, de a fermentálódás beindulását is befolyásolja. A vegyszerrel kezelt alapanyagok felszínén ugyanis elpusztulnak a vadélesztők, amik a fermentálódási/erjedési folyamatot elindítják. Ha tehát nem indul be az erjedési folyamat, elképzelhető, hogy ez az oka.
- A szénsav-képződés balesetveszélyes helyzeteket okozhat. Amikor elkészült a fermentált italod, zárd le az üveget, és tedd hűvös helyre. Minél hűvösebb helyen tárolod (pl. hűtő), annál inkább lelassul a szénsavképződés. Erre azért érdemes figyelni, mert ha nem hűtöd le eléggé az italod, akkor tovább képződik a szénsav, és az üveg kinyitásakor kilőhet. Ha nagyon elfelejtkezel róla, az üveg fel is robbanhat. Töltheted műanyag palackba, ami segít eldönteni, hogy mennyire szénsavas éppen az italod: ha enged a nyomásnak, akkor még hagyhatod. Ha azonban nyomásra nagyon kemény a palack, akkor mindenképpen engedj ki belőle szénsavat, mégpedig a palack óvatos felnyitásával. Én inkább az üvegpalackokat szeretem, és igyekszem gyakran ránézni, meglazítani a tetejét.