Farsangi szalagos recept

Picture of Trafikpontok
Trafikpontok

A farsang időszak elengedhetetlen kelléke a farsangi fánk! Egy jó kis receptet hoztunk azoknak, akik kedvet kaptak hozzá!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 ek rumaroma
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 csipet só
  • olaj

Elkészítés:

A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet.

A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot.

Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.

Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.

Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok „derekáig” érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.

A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.

Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Forrás: Mindmegette